ANA SAYFA-HABER ODASI-HABERLER-TOBB TOPLANTI 'TİCARET VE SANAYİ ODALARI İLE TİCARET ODALARI MÜŞTEREK KONSEY TOPLANTISI'
TOBB TOPLANTI 'Ticaret ve Sanayi Odaları ile Ticaret Odaları Müşterek Konsey Toplantısı'
Eklenme Tarihi : 01.02.2024 17:37

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB TSO Konsey Başkanı Necdet Takva; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ev sahipliğinde ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın katılımıyla gerçekleşen 'Ticaret ve Sanayi Odaları ile Ticaret Odaları Müşterek Konsey Toplantısı'na katıldı.

Toplantıda; Van'ın ve bölgenin sorunlarını gündeme getiren Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Bakan Ömer Bolat'ı ve bakan yardımcılarını Van'a davet etti.

Başkan Takva'nın gündeme getirdiği konular;

☑️Orta Vadeli Program'a her aileden bir istihdamın yanı sıra her aileden bir girişimci eklenmesi

☑️Hizmet sektörüne finansman desteği

☑️Ortak OSB ve Lojistik Merkez Kurulması

☑️Kapıköy'ün transit ticarete açılması

☑️Van Gümrük Müdürlüğü'ne İhtisas Yetkisi verilmesi

☑️Türkiye-İran Ticaret Odası Odamızda Kurulması

☑️Kesintisiz demiryolu ağı yapılması

☑️İran Konsolosluğu'nun Van'da hizmet vermesi

☑️Eximbank'ın Van'da hizmet vermesi

☑️İran bankalarının İlimizde şube açması

☑️Tahran-Van uçak ve tren seferlerinin planlanması

☑️İranlıların konut edinmesi

☑️İlimizdeki Dışişleri Temsilciliği güçlendirilmesi

☑️Tüccar ve tacire Yeşil Pasaport verilmesi

☑️Kapıköy'e STM Sahası yapılması

☑️Kapıköy'den kimlikle giriş-çıkış olması

☑️Kapıköy Gümrük Kapısı'nda ek peron yapılması

☑️Kapıköy'deki gümrük memur sayısı artırılması

Gelincik Sınır Kapısı'nın açılmasına yönelik atılan adımlar için teşekkür eden Başkan Necdet Takva, açılmasının hızlandırılması gerektiğini vurguladı.

Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası'nın Esendere Sınır Kapısı talepleri;

☑️Esendere ve Sero Sınır Kapıları'nda serbest pazar kurulmalı

☑️İranlı turistler Yüksekova'yı tercih etmeleri dikkate alınarak: AVM yatırımları buraya yönlendirilmeli, otel yatırımları teşvik edilmeli. Marka mağazalarının şube açmaları konusunda motive edilmesi sağlanmalıdır.

☑️Bavul ticaretinin önü açılmalıdır.

☑️Sınır ticareti genel olarak yeniden değerlendirilmelidir.

☑️İki ülkenin sınır kentlerinin resmi iletişimleri artırılmalıdır.

☑️Esendere Gümrük Kapısı'na STM kurulmalı.

☑️Esendere Gümrük Kapısı'na Zirai Karantina Müdürlüğü açılmalıdır.

Doğubayazıt Ticaret ve Sanayi Odası'nın Gürbulak Sınır Kapısı talepleri;

☑️Doğubayazıt Gümrük Müdürlüğü ithalat yetkisi genişletilmeli.

☑️Doğubayazıt'ın ihtisas gümrüğü olarak yetkilendirilmesi. (perde-tekstil-ayakkabı)

☑️Düz cam- porselen-mobilya-pil akümülatör ithaline ilişkin yetki talebi.

☑️İran granitleri üzerindeki anti damping önleminin kaldırılması.

☑️Serbest bölge kurulmalı.

☑️Sarısu Sınır Ticaret Merkezi açılmalı.

☑️Ek peron ve memur yetersizliği sorunu çözülmeli.

☑️Günlük ürün kotaları artırılmalı.

☑️İran’ın şoförlere dayattığı depo şartı ve bekleme süresi sorunu çözülmelidir.

Toplantının sonunda Başkan Takva tarafından; Urartu ve Anadolu figürlerinin üzerinde yer aldığı 'Mühürlü Vazo' Bakan Bolat'a takdim edildi.

TOBB TOPLANTI  'Ticaret ve Sanayi Odaları ile Ticaret Odaları Müşterek Konsey Toplantısı'