Van Ticaret ve Sanayi Odası - VANTSO Web Portalı
Türkçe
ANA SAYFA-HABER ODASI-HABERLER-VAN TSO BASINLA BİR ARAYA GELDİ
VAN TSO BASINLA BİR ARAYA GELDİ
Eklenme Tarihi : 28.09.2023 12:55

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu ve Meclis Başkanı; “Değerlendirme Toplantısı” kapsamında kentteki yerel ve ulusal basın temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantıda; 15-17 Eylül tarihleri arasında bu yıl ilki düzenlenen Van Mutfak Gurme Fuarı, 18-23 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilen Kazakistan İşletme Geliştirme Programı ve 25-26 Eylül'de Van’da düzenlenen Türkiye-İran Sınır İlleri Ekonomik İş Birliği Toplantısı değerlendirildi.

Toplantıya; Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Başkan Yardımcıları Fevzi Çeliktaş ve Mehmet Değer, Yönetim Kurulu Üyeleri Veysel Parin, Burak Gültepe, Mahmut Köroğlu, Kadir Gülgeldi, Fahri Borak ve Reşit Yaren ile Meclis Başkanı Turan Avcı katıldı.

VAN MUTFAK GURME FUARI 

Toplantıda konuşan Van TSO Başkanı Necdet Takva ilk olarak Van Mutfak Gurme Fuarı’yla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Takva, “Kamuoyunda zaman zaman farklı algılar oluşsa bile, Van Mutfak Gurme Fuarı; Hollanda’da ortaya çıkan gastronomi biliminin özellikle turizm sektörüyle olan bağının gelişmesiyle Van’ı bu anlamda bir üst lige çıkarmak, bu konudaki farkındalığı ortaya koymak, binlerce yıldır burada yaşayan insanların yeme-içme kültürünü hem ülkemizi hem de uluslararası camiaya duyurmak, bilgilendirmek, bu konuda bir farkındalık oluşturmak amacıyla gerçekleştirildi.” Dedi.

TAKVA: FUAR KOMİTESİ OLUŞTURULDU

Başkan Takva konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu çok spesifik bir alan. 20 yıl aradan sonra Van Ticaret ve Sanayi Odası ilk kez bir fuarı üstlendi. Malumunuz Van’da 20 yıl önce başlayan bir fuarcılık serüveni var. Öncelikle eski belediye binasının yan tarafında, eski müzenin hemen yanında çadırlar kurulmak suretiyle fuarlar düzenlenirdi. Daha sonra Van Kalesi civarında büyük çadırlar kurularak fuarcılık sektörü devam ettirildi. Van Ticaret ve Sanayi Odası buna öncülük ediyordu. O dönem zaman zaman rüzgarın vurup götürdüğü çadırlar haberlere konu oldu. Daha sonra kapalı mekanlarda ve halı sahalarda devam eden bir süreç oldu. Tam o süreçte Türkiye’de ulusal ve uluslararası fuarlar düzenlenmesine ilişkin bir kanun çıktı. Bu yasa ulusal ve uluslararası fuarların düzenlenmesi yetkisini Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne verdi. TOBB’da da bir fuar komitesi oluşturarak, fuarcılığın Türkiye’de kurumsal bir alt yapıya oturtulması mevzuatını geliştirmek adına bir çalışma başlattı.”

“VAN KENDİ RÜŞTÜNÜ İSPATLADI”

Van TSO’nun fuar komitesine dahil edildiğini ifade eden Takva, “Fuarların spesifik bir fuar şirketi marifetiyle yapılması ön görüldü. Sadece fuarcılık yapan şirketlerin özellikleri yasalara derç edildi. O dönem ilimizde bir fuar şirketi olmadığı için Odamız bir fuar şirketi kurdu. Ondan sonraki süreçte de kentteki fuar faaliyetlerinin tamamı Odamız öncülüğünde ve bu şirket aracılığıyla gerçekleşti. Daha sonra özel sektör sürece dahil oldu. Süleyman Güler kendi nam ve hesabına bir şirket kurdu. O günden bu yana da Süleyman Bey Van’da tek fuar şirketi olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Son 5 yıl içerisinde dışarıdan Van’a gelen şirketlerde Van’da fuarlar düzenlemeye başladı. Van’ın böyle bir fuarcılık hikayesi var. Daha sonra Van Ticaret ve Sanayi Odası fuar şirketi lav etti ve özel sektörün güçlenmesi ile birlikte bunu özel sektöre devretti. Şu anda Van’da 4 tane fuar şirketi var. Bütün bu çabalar burada bir fuar merkezinin kurulmasına hizmet etti. Ben inanıyorum ki önümüzdeki dönemlerde fuar ve kongre merkezleri olmayan illerde fuarcılığın yapılması da mevzuatla engellenecek. Dolayısıyla Van bu anlamda kendi rüştünü ispatladı ve alt yapısını oluşturmuş oldu.” İfadelerini kullandı.

TAKVA: TEST EDİLDİ, BAŞARILI OLDU

Türkiye’de fuarların önemli bir boyuta geldiğini söyleyen Başkan Takva, gastronomi ve yeme-içme kültürüyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Takva şunları söyledi: “Dolayısıyla bazı kentlerde fuar ve kongre merkezleri olmayınca bizim ilk etapta çadırlarda, daha sonra farklı yerlerde yaptığımız fuar çalışmaları artık Türkiye’nin gündeminden çıkmış olacak. Aradan geçen süreç içerisinde gastronomi yemek bilimi özünde, yeme-içme kültürünü ortaya çıkaran ve bu yörenin yemek bilimini ortaya çıkaran bir bilimsel faaliyet olarak ortaya çıktı. Bundan 20 yıl önce dünya bunu keşfetti ve artık yeme-içmenin bir cazibesinin olduğu, bu cazibenin de turizm hareketliliğine yol açtığı kanaati oluştu. Bu test edildi ve oldukça da başarılı bir düzeye geldi. Bizim ülkemizde de oldukça başarılı örnekler var. Geçtiğimiz hafta Bursa Büyükşehir Belediyesi bir gastronomi festivali yaptı. Keza Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bir gastronomi festivali yaptı. Diyarbakır bu yıl beşinci gastronomi fuarını açacak. Ona da 15 Kasım’da Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak katılım sağlayacağız. Diyarbakır bu anlamda iyi bir noktaya geldi. Gaziantep, Bursa ve birçok şehir artık kendi yeme-içme kültürünü bir turizm faaliyeti olarak ortaya çıkarmaya başladı.”

“BAŞARILI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM”

Takva, “Biz de Van’ın özellikle binlerce yıldır burada insanların yeme-içme kültürüne ilişkin damak tatlarını ve zevklerini ortaya çıkarmak, bunu bilinir hale getirmek, başta turizm sektörü olmak üzere kent ekonomisine katkı sağlayacak şekilde bir tasarım yaptık. Bu yönetim kurulu yaklaşık 3 yıl önce bunu planladı. Fakat pandeminin araya girmesiyle beraber ertelemek durumunda kaldık. Bu yıl ilkini gerçekleştirdik. Fuarın amacı orada bulunan şeflerin Van yöresine ait yemekleri ortaya çıkarmasına ve sunumuna ilişkin bir lansmandı.

İşin özü de oradaki Van’ın haritası ve o harita içerisindeki ilçelerin hangi ürünlere sahip olduğunu ve yeme-içme kültürümüze temel oluşturan gıdaların sergilenmesine ilişkindi. Oldukça başarılı olduğunu düşünüyorum. Hem ulusal düzeyde hem de uluslararası düzeyde ilki gerçekleşen Van Gurme Mutfak Fuarı, hepinizin desteği ve katkısıyla belli bir aşamaya geldi. Ben inanıyorum ki önümüzdeki yıl büyük oranda bir ilgiyle daha da gelişkin bir düzeyde sunuma çıkacak. Gelecek dönemlerde de aynı tarihlerde fuarları yapmaya çalışacağız. Eylül ayının ilk veya ikinci haftası içerisinde her yıl bu sürdürülebilir bir fuar olarak beğenilere sunulacak.” Diye belirtti.

TAKVA: GÖRKEMLİ BİR AÇILIŞ GERÇEKLEŞTİRDİK

Fuara destek veren kurumlara, STK’lara, Oda/Borsalara, şeflere ve diğer destekçilere teşekkür eden Başkan Takva şöyle devam etti: “Fuarda 3 tane ünlü şefimiz vardı. Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu (TAŞPAKON) Başkanı Öner Çulfaz, Milli Aşçı ve Gurmelerden Neclan Karakaş fuarımızda bulundu. Keza Sahrap Sosyal etkinliğe katılarak bir sunum gerçekleştirdi. Bunun yanında bizim özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde pastacılar, aşçılar federasyonu ve dernekler katılım gösterdiler. Onlara da özellikle çok teşekkür ediyorum. Çünkü o şefler nihayetinde bu bağlantıları yaptılar. Fuarın daha etkin ve verimli geçmesine katkı sağlayan bir hizmet yürüttüler. Bu arada bizi yalnız bırakmayan meslek odaları oldu. Türkiye’nin her tarafından oda ve borsalar fuarımıza katılım sağladı. Erzurum bu yıl bizim konuk ilimizdi. Oldukça renkli ve etkin katılım gösterdiler. Van Valiliği iştirakçi kurum olarak etkin destek sağladı. Van Büyükşehir Belediyesi bütün kadın kooperatifleriyle destek sağladı. Özelde katılan firmalarımızın tamamı KOSGEB’in desteğini aldı. Firmaların girişi sorunsuz bir şekilde sağlandı ve desteklerini onayladı. İŞGEM kendi bünyesinde yöresel ürünler üreten firmaların katılımını sağladı. AFAD İl Müdürlüğü orada bir stant açarak, olası bir riske karşı hem destek sağladı hem de stantta bir tanıtım yaptı. Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri etkin bir katılım gösterdiler.

Özellikle MÜSİAD, TÜMSİAD, ASRİAD, ASKON, HAKSİAD ve VİŞAD iştirakçi olarak logolarını kullandırdılar. MÜSİAD genel merkezinden büyük bir heyete katılım gösterdi. Burada da gıda sektörünün geleceğine ilişkin bir konferans düzenlendi. 2 Günlük toplantılar ve gurme fuarının açılışına katılmak suretiyle de bir fark yarattılar. Oldukça görkemli bir açılış gerçekleştirdiğimizi ve son yılların en yoğun katılımının olduğunu söyleyebilirim.”

“150 BİN TL MALİYETİMİZ OLDU”

Ana sponsorlara teşekkür eden Takva, fuarın maliyetiyle ilgili bilgiler verdi. Takva, “Fuar alanımız 10 bin metrekare, 5 bin metrekarenin tamamı etkin olarak kullanıldı. Dolayısıyla bu fuarda Denizbank A.Ş., Wephelp Çağrı Merkezi, Roka Marketler Zinciri, Güneş Yatırım İşletmeleri, Köfteci Ramiz ve TermoblokBims maddi olarak katkı sağladı. Onlara da teşekkür ediyorum. Organizatör firmamız İpekyolu Expo Fuar A.Ş. ve İsis Firmasıydı.

Maddi desteklerin büyük bir kısmını buraya gelen oda, borsa temsilcilerinin konaklamaları ve iaşe giderlerinin karşılanmasında kullanıldı. Yine odamız bütçesinden çok büyük bir fon ayırmadık. Bunu da memnuniyetle ifade etmeliyim ki, yaklaşık 150 bin TL civarında bir oda maliyetimiz oldu. Böyle büyük bir etkinliğin özellikle ilk kez yapılan bu fuarın Van’ın ekonomisine gelecekte nasıl daha büyük katkı ve destek sağlayacak hep birlikte göreceğiz. Yaklaşık 500 bin TL’lik bir maliyetle böyle bir etkinliği gerçekleştirmiş olduk.” Şeklinde konuştu.

23 BİN KİŞİ ZİYARET ETTİ

Fuarın kente katkı sunduğunu söyleyen Başkan Takva konuşmasını şöyle sürdürdü: “Van, gelecek 2-3 yıl içerisinde Antalya’da düzenlenen YÖREX Fuarı’nın ihtişamına erişecek. Çünkü bu yıl ki çıktılar ve fuar sonrası büyük bir pişmanlıkla fuarda yer almayan firmaların beyanları önümüzdeki yıl bunun artık katma değerinin çok yüksek olacağına işaret ediyor. Ben bu fuarın gelecek 3-4 yıl içerisinde, belki de bizim kendi dönemimizde yaklaşık 80-90 milyonluk bir maddi değere ulaşacağını tahmin ediyorum. Böyle bir öngörüm var.

Sadece turnikeler ve oradaki kameraların tespit ettiği aşağı-yukarı 23 bin civarında bir katılımcının 2,5 günlük süreç içerisinde fuarı ziyaret ettiği ve orada ihtiyaçları karşılama yönünde bir etkinlik içerisinde oldukları, yemeklerimizden tattıkları rakamları var önümüzde. Görsellerde de görüldüğü gibi yoğun bir katılımın olduğunu memnuniyetle ifade etmeliyim. Dolayısıyla bu fuar doğrudan şehrin ekonomisine, ticaretine ve yöresel ürünlerinin tanıtımına, yöresel ürünlerinin artık ticari mal haline dönüşmesine katkı sağlamıştır.”

TAKVA: ZAMANLA ANLAŞILABİLECEK

Tescilli ürünlerin önemime vurgu yapan Takva, “Gurme ve Mutfak Fuarı’nda aynı zamanda şunu hedefledik. Şu anda 10’dan fazla sadece Odamızın tescillediği ürün var. Bundan birkaç yıl önce biz kavutumuzu tescillediğimizde bize ‘siz kavutu da tescillediniz, Van’ın bütün sorunları çözüldü’ gibi ironik eleştiriler olduğunu biliyoruz. Ama geldiğimiz noktada kavut artık ticari bir maldır. Yıllar yılı ovalardan, yaylalardan endemik otlar toplanarak yapılan Van Otlu Peyniri artık gerçek değerine ulaşan, ticarileşen, piyasa koşullarında bugün ülkenin 5 yıldızlı otellerin mutfaklarında Van Otlu Peyniri olarak sunulan bir ürün haline geldi. Bunlar zamanla anlaşılabilecek şeylerdir. Belki ilk baştaki dokunuşlarla çok fark edilmeyen, espri karışımı eleştirilebilen çalışmalar.” Dedi.

“KAPIMIZ HERKESE AÇIKTIR”

Başkan Takva fuar ile ilgili konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak çok büyük bir bütçe yönetmiyoruz. Bizim 2022 yılı bütçemiz 12 milyondu. 12 milyonun 6 milyondan fazlası burada çalışan arkadaşlarımızın cari giderlerine giden bir kaynaktır. Küçük meblağlarla, büyük işler yapma gayreti içerisindeyiz. Bizimle eşdeğer bu memlekette 40’a yakın meslek odası var. Ben bu vesile ile bütün meslek odalarına çağrıda bulunmak istiyorum. Özellikle kentin ticaretine, ekonomisine, hareketliliğine katkı sağlayacak faaliyetlerde bulunsunlar. Bu konuda biz her türlü bilgi paylaşımını, maddi ve manevi destek paylaşımına hazırız. Dolayısıyla salt ticaret sanayi odası üzerinden değil, diğer meslek odalarının da özellikle kentin hareketliliği, fark yaratması, bilinirliliği, uluslararasılaşması konusunda da bir duyarlılık içerisinde olmaları gerektiğini ifade etmek istiyorum. Van Ticaret ve Sanayi Odası bu şehirde yaşayan 7’den 70’e herkesin odasıdır. Özelde belki sadece tacirlerin ve sanayicilerin kayıtlı olduğu bir odadır. Ama kapımız herkese açıktır. Bizim görev sürelerimiz sınırlıdır. Nihayetinde bizlerden sonra başka arkadaşlar bu odanın yönetiminde olacaklar. Bizden önce de başka arkadaşlar vardı. Dolayısıyla biz herhangi bir ücret, herhangi bir gelir elde etmeden gönüllü olarak, kendi şehrimize karşı olan borcumuzu vicdani rahatlık içerisinde yerine getirme gayreti içeresindeyiz.”

 KAZAKİSTAN İŞLETME GELİŞTİRME PROGRAMI 

“15’inde başladık programlarımıza 17’sinde stantlarımız topladık ve 18 Eylül’de Kazakistan’a “İşletme Geliştirme Programı” düzenledik” diyerek Kazakistan programıyla ilgili değerlendirmelerde bulanan Takva “Bu programda sadece KOSGEB’i işletme geliştirme desteği var. Onun dışındaki tüm harcamalar katılımcıların kendi katısıyla yapıldı. Oda da herhangi bir bütçe kullanılmadı.” Diye belirtti.

TAKVA: PEYAMİ BATTAL BİZİ DAVET ETTİ

Takva şunları söyledi: “3 ay önce Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi’nin Rektör Vekili Peyami Battal beni aradı. Buradaki iş örgütleri ile görüşüyoruz. Kazakistan 30 yıllık bir ülke ve çok ciddi potansiyelleri var, bende sizin vizyonunuzu biliyorum. Sizden ricam burayı bir heyetle ziyaret edin. Burayı görmenizi ve bu potansiyeli ülkemiz lehine dönüştürmenizi istiyoruz dedi. Bizde bu davet üzerine Kazakistan’a gittik. Bizde 20 kişilik bir heyetle Kazakistan’a bir gezi düzenledik.”

YAPILAN ZİYARET VE GÖRÜŞMELER

Kazakistan ile ilgili genel bilgiler paylaşan Başkan Takva, yapılan ziyaretlerle ilgili bilgiler verdi: “Kazakistan yüzölçümü Türkiye’nin 4 katı büyüklüğünde nüfusu Türkiye’nin 4’te 1’inden daha az. Eyalet sistemi ile yönetiliyor. Belediye başkanları ve valiler atama ile geliyor ve ikisi de aynı kişidir. Yeni bir ülke. Petrol ve doğalgazı var. Pazarlaması da Rusya üzerinden yapılıyor. Biz işletme geliştirme programı kapsamında ilk olarak Türkistan’a gittik. Orada ilk olarak Türkistan Atamekan Eyaleti Girişimciler Odası Başkanı Aslan İbodulloyev, Türkistan Yatırım Şirketi Müdürü Berik Kenzhebayev, Kazakh Invest Şirketi Türkistan Bölge Müdürü Maksat Joldasbekov ve Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Peyami Battal ile bir araya geldik.

Daha sonra sırasıyla; 

“TÜRKİSTAN’I VANLI İŞ İNSANLARI İNŞA ETMİŞ”

Türkistan’da Vanlı iş insanlarının yapmış olduğu çalışmaları anlatan Takva, “Türkistan’ı Türk-Kürt iş insanları hatta Vanlı iş insanları inşa etmiş. Büyük bir gururla Rixos Grubun ve Sembol İnşaatın Türkistan’da muhteşem bir eyalet inşat ettiğini söyleyebilirim. Turizm alt yapısına ilişkin çok önemli işler hayata geçirmişler. Ben buradan Vanlı hemşerilerimiz; Fettah Tamince’ye, Yılmaz Babur’a ve Fatih Başıbüyük’e teşekkür ediyorum. Ben bu anlamda emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Yaptıkları işlerin yanı sıra misafirperverlikleri de oldukça güzeldi. Türkistan mutlaka gidilmesi ve gezilmesi gereken bir yer. Aynı şekilde Çimkent’te Gürpınarlı bir iş insanımız olan Ömer Aydın ile bir araya geldik. Orada bir mermer fabrikası var ve üretimine devam ediyor. Yeni başkent olan Almatı, eski ismi Astana’da iş insanımız Abdulnasır Çetin ile görüştük. Ev sahipliklerinden dolayı kendilerine bir kez daha teşekkür ederiz.” İfadelerini kullandı.

“BU BİR AVANTAJA DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR”

Takva Kazakistan programıyla ilgili de son olarak şunları söyledi: “Yorucu bir program oldu ve inanın ki hiç boşa zaman geçirmedik. Farklı bir kültür tandık. Zenginleşme yolunda inanılmaz bir çabaları var. Dünyayı tanımaya çalışıyorlar. Türkiye ile bir bağ kurmak istiyorlar. Şunu söyleyeyim, 4 milyar nüfusun tam ortasında yer alan bir ülkeden bahsediyoruz. Rusya, Çin, Hindistan gibi devasa ülkelerin ve dünya nüfusunun yarısının yaşadığı bir coğrafyanın tam merkezinde bulunuyor. İnanılmaz fırsatları olan bir ülke. Vanlı iş insanların muhakkak ki Kazakistan’a gitmesi ve orayı görmesini istiyorum. Çok ciddi manada teşvikleri var. Bu bir avantaja dönüştürülebilir.”

 TÜRKİYE-İRAN SINIR İLLERİ EKONOMİK İŞBİRLİĞİ TOPLANTISI 

Başkan Takva son olarak 25-26 tarihleri arasında Van’da düzenlenen Türkiye-İran Sınır İlleri Ekonomik İşbirliği Toplantısı’yla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Takva, “Ben son olarak 2015 yılında İran’ın Hoy kentinde yapılan toplantıya katılmıştım. Ağrı, Iğdır, Van ve Hakkari heyetlerle gitmiştik. Her yıl yapılması gereken Türkiye-İran Sınır İlleri Ekonomik İşbirliği Toplantısı ne yazık ki 2015 yılındaki toplantıdan sonra Van’da yapılması gerekirken yapılmadı. Aradan geçen süre içerisinde gelen tüm valilere rica etmemize rağmen, istememize rağmen, Van için önemli olduğunu vurgulamamıza rağmen yapılamadı. Sayın Ozan Balcı göreve başladıktan 1 yıl sonra odamızı ziyaret etti, bizde kendisine konuyu arz ettik. Hadi yapalım dedi ve yapılan yazışmalar neticesinde çok şükür 25-26 Eylül’de İran’ın 4 kentinin aktif katılımıyla eyalet valisi başkanlığında Van’a geldiler. Oldukça olumlu bir toplantı olduğunu düşünüyoruz. Van ve İran ilişkileri açısından meseleye baktığımızda büyük bir eksikliğin giderildiğini ve bu eksikliği önümüzdeki yıl Urmiye’de tekraren yapılacak toplantıda giderileceğini kanaatimizi güçlendirdi.” Diye belirtti.

Yapılan toplantılarda Van ile ilgili gündeme gelen ve mutabakat imzalanan sorun/konular;

TAKVA: HEPİMİZİN SAHİP ÇIKMASI GEREKİYOR

Gündeme gelen sorun ve konuların mutabakat kapsamında imzalandığını ifade eden Takva, “Bu tabi uzun süreli bir iş. Umuyor ve diliyorum ki komşuluk ilişkileri kapsamında var olan sorunlar çözülür ve sınır illerimizin ticareti gelişerek zenginleşir. Van ile İran ilişkileri çok önemli bir seviyede. Sizlerle takip ediyor ve görüyoruz. Bu toplantı da şehrimiz için çok önemliydi. Hepimizin buna sahip çıkması ve desteklemesi gerekiyor. Bu bilinçle bakıyor ve değerlendiriyoruz. Son olarak şunu söylemek isterim. Bugün 3 konu ile alakalı bir araya geldik. Ancak size şunu açık bir şekilde söyleyeyim. Kazakistan programımızla ilgili her şeyi söyleyebilir ve konuşabiliriz. Bunu tartışabiliriz. Ancak Türkiye-İran Sınır İlleri Ekonomik İşbirliği Toplantısı böyle bir şey değil. Bizim buna sahip çıkmamız gerekiyor. Bu toplantının her yıl yapılması gerekiyor. Bu bizim için olmazsa olmazdır. Ne olursa olsun hep beraber sahip çıkalım ve destekleyelim. 8 yıl neden yapılmadığını sorgulayalım. Çünkü bu mesele tüm şehri ilgilendiren bir meseledir. Bireysel bir mesele değil. Aynı şekilde fuarda öyle. Van’ı ilgilendiren ve Van için önemli bir mesele.” Şeklinde konuştu.

KREDİ HESAPLAMA
DÖVİZ
USD: 32.21 TL
EURO: 34.92 TL
GBP: 41.03 TL