İlimizde tek doğal kaynak suyu üretimi yapan Erek Su hakkında bilgi verir misiniz.
Erek Doğal Kaynak Suları, 2004 ‘den buya yana Van ilinde kurulu tesislerinde üretim yapmaktadır. Yaklaşık 14.000m2 açık ve 3.500m2 kapalı alanda faaliyet göstermekte olup, Doğu Anadolu Bölgesinin ilk Su Şişeleme ve Ambalajlama tesisi özelliğine sahiptir. Kurulduğu yıl ise TOBB ve Dünya gazetesi tarafından “Yılın Yatırım Ödülüne” layık görülmüştür.
TS EN IO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi ve TE EN ISI 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri fabrikamızda aktif bir şekilde uygulanmakta olup, 2010 yılından bu yana da TSE tarafından verilen “Ürün Uygunluk Belgesi”nin de sahibidir..
Gerek tadı ile gerek markamızın güvenilirliği ile çok kısa zamanda, sektöründe ve satışa çıktığı her yerde adından övgüyle söz ettiren Erek Doğal Kaynak Suları, sağlık, hijyen ve kalite üçlüsünden asla taviz vermeden emin adımlarla yürümektedir.
Ayrıca, ülkenin en doğusunda olmamıza rağmen, üretim yaptığımız su sektörünün sivil toplu teşkilatı olarak bilinen ve kısa adı SUSAD olan Su Sanayicileri ve Üreticileri Derneğinin de Başkam Vekilliği görevini sürdürmekteyiz.
EREK Su, ÇEVKO Tarafından Düzenlenen Yeşil Nokta Sanayi Ödülüne Layık Görüldü. Bu ödül hakkında ne söylemek istersiniz ?
Evet, bu ödül bizleri ziyadesiyle memnun etmiştir. Bu memnuniyetin en temel sebeplerinden biri ise Van ilinden bir sanayi kuruluşunun, ulusal hatta uluslararası alanda faaliyet gösteren çeşitli sektörlere ait markalar ile aynı mecrada ödüle layık görülmesidir. İnanın bu, hiç de küçümsenecek bir konu değildir. Üstelik, çoğu kesimin gereksiz olarak gördüğü, ama dünyamızın en büyük sorunlarından biri olan çevre ilgili bir konuda.
Kısaca, ödül hakkında bilgi vereyim isterseniz;
“Yeşil Nokta nedir?” sorusuyla başlamak isterim.
Yeşil Nokta ilk olarak 1990 / 1991 yıllarında Almanya’da Yeşil Nokta Sistemi olarak adlandırılan ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplama sistemine giren ambalajların belirlenmesi için kullanılmaya başlanmıştır.
Kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla 1995 yılında “Packaging Recovery Organization Europe – PRO Europe” kurulmuştur. PRO Europe, kar amacı gütmeksizin, bu ülkelerin geri kazanım sistemlerine, her ülkeden bir sistem olmak üzere, Yeşil Nokta lisansı kullanım hakkını vermektedir. Yeşil Nokta; sanayi sorumluluğu simgeleyen, uluslararası bir model haline gelmiştir. Bir ambalajın üzerinde yer alan “Yeşil Nokta” işareti, o ambalajlı ürünü piyasaya süren ekonomik işletmenin ambalaj atıklarının geri kazanımı ile ilgili yasal yükümlülüklerini yeri getirdiği anlamına gelmektedir.
ÇEVKO Vakfı, 2002 yılında PRO-Europe’la yaptığı sözleşme ile uluslararası “Yeşil Nokta” markasının Türkiye’deki kullanım hakkını elde etmiştir. ÇEVKO, Avrupa’da çok yaygın olan bu markayı ülkemizde de kullanmak isteyen piyasaya sürenlerle alt lisans sözleşmesi yaparak kullandırmaktadır. Erek Doğal Kaynak suları da bunlardan bir tanesidir. Çoğunluğu AB üyesi 31 ülkede geçerlidir. 170.000’den fazla kuruluş ambalajları üzerinde Yeşil Nokta markasını kullanmaktadır. Yeşil Nokta’nın kullanıldığı ambalaj miktarı yıllık olarak 460 milyar adede ulaşmış olup, Yeşil Nokta sistemi 300 milyon tüketiciyi kapsamaktadır.
Tekrar ödüle gelecek olursak,
ÇEVKO Vakfı tarafından; Yeşil Nokta markasını kullanan ve sürdürülebilir hayata katkılarıyla öne çıkan Türkiye’nin önde gelen yerli ve uluslararası firmaları arasında bu yıl ikincisini düzenlediği “Yeşil Nokta Sanayi Ödülleri 2015” yarışmasıdır. Sayıları ise gittikçe artan “Yeşil Nokta” üyelerinin geri kazanım konusunda yasal sorumluluklarının ötesinde gerçekleştirdikleri örnek çalışmaları kamuoyuna duyurup, benzer çalışmalar yürüten firmaları da özendirerek teşvik etmeyi hedefleyen “Yeşil Nokta Sanayi Ödülleri 2015”de Ambalaj Tasarımında Kaynak Azaltarak Önleme Kategorisinde, Erek Doğal Kaynak Suları olarak ödüle layık görülmenin haklı gururunu yaşamaktayız.
Kendi kategorimizde, 2015 yılının başında sunduğumuz, proje çalışması, akademisyen ve iş çevrelerinden oluşan bağımsız bir jüri heyeti tarafından yaklaşık 9 aylık titiz bir çalışma sonucunda belirlenmiştir. Bu ödülü, başta iş arkadaşlarımız olmak üzere, tüm iş ortaklarımıza ve şehrimize armağan ediyoruz.
Bütün bunların yanında, bizi ve bizim gibi bölge üreticilerini üzen bir konuya da değinmeden geçemeyeceğim. Kendi şehrinde yerden yere vurulan ve yerilen bir marka temsilcisi olarak, ulusal bir mecrada ve dünya devi markalar arasında bu ödülü almamız sizce de manidar değil mi? Artık, kendi ürünümüze sahip çıkmanın zamanı gelmedi mi? Destek olunmasa bile artık köstek de olunmasını istemiyoruz. Çok zor şartlar altında mücadele ve rekabet ediyoruz. Biz ve bizim gibi olan bu şehrin üreticileri, okyanusta dev dalgalarla mücadele ederken, derede boğulmayalım, lütfen.
Erek Doğal Kaynak Suları, bugün 12. yılının içerisinde. Soruyorum size, bu süre içerisinde bu denli nihai tüketiciye hitap eden kaç tane marka çıktı ve ayakta kalabildi, bu şehirde? Her sene böyle bir marka mı çıkıyor ki böyle kolay eleştirilebiliyor? Eleştiri tabi olacak. Ancak, yapıcı ve katkı sağlayıcı şekilde olmalı. Asla yıkıcı olmamalı.
Bir kere, tüketicilerin büyük ambalaj gruplarında sirkülasyonum yüksek olan noktalardan, bu ürünleri temin etmeli ve kapağı açıldıktan sonra en geç 1 hafta içerinde sularını tüketmelerini önermekteyiz. Geri Dönüşümlü Şişe olarak tabir ettiğimiz ve halk arasında “damacana” olarak bilinen ambalajlarda ise şişenin kendi imal yılına bu da 3 yılı geçmeyecek şekilde olacak, fiziki duruma ve yönetmelik esaslarına göre şişenin uygun yıkama ve dezenfeksiyon proseslerine tabi tutulduğuna tam inandığı markaları tercih etmeleri gerekmektedir. Küçük ambalaj gruplarında güneş’e fazla maruz kalmamış suları tercih edilmelidir. Gerçi bu söylediğim, büyük-küçük bütün ambalaj grupları içinde geçerlidir, fakat, satış koşullarında dolayı daha çok küçük ambalaj gruplarını ilgilendirmektedir.
Sektörel derneğimiz olan SUSAD’ın tüm Türkiye’yi kapsayacak şekilde yaptırdığı bir araştırmaya göre, ambalajlı su sektöründe son 3 yıl içerisinde talep’den çok arz’ın olduğu ve piyasada bu ürünün fazlalaştığı ve mali olarak kıymetsizleştiği açıkça ortaya konulmuştur. Zaten, bizlerde bunu pazardaki karşılığı olan acımasız rekabet şartları ile doğrulamaktayız. Bu araştırmanın, önümüzdeki seneleri de kapsayacağı tecrübemizle doğru orantılıdır.
Her zaman söylediğim gibi, temiz su kaynaklarının dünya’da daha önem kazanacağı olgusu ile ambalajlı su yatırımının fizibil olduğu olgusu birbiriyle karıştırılmaktadır. Bu da sonu hüsranla biten yatırımlar demektir.
Bütün sektörler haliyle büyüyor, bizim sektörümüzde büyüyecek. Ancak, bu büyümeden daha çok ivmeyle fazlalaşan üreticiler olduğu sürece, bu büyümenin çok da sağlıklı bir büyüme olmayacağı kanısındayım.
Ambalajlı su sektörü yıldan yıla lokalleşmektedir. Bununun en büyük sebebi de nakliye girdilerinin atması ve bölgemiz özelinde bunun bir kat daha fazla olmasıdır. Bu bağlamada, pazar büyüklüğümüz 200-250km uzaklıklarla sınırlı olup, bu da seneden seneye değişen rekabet şartları ile değişkenlik gösterebilmektedir.
Bugüne kadar olduğu gibi 2016 yılı beklentilerimiz, satışa çıktığımız yerlerde ilk sırada olmaktır. Ancak, genel ekonomik sıkıntılar ve yine bölgemizde son yıllarda daha fazla hissedilen ekonomik ve ticari daralma, 2016 beklentilerimizi olumsuz yönde etkilemektedir.
Sektörümüz, 17.02.2005 tarih ve 25730 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmelik” hükümlerine tabidir. Bu yönetmelik, AB uyum yasaları çerçevesinde düzenlenmiş olup, o günden beri çeşitli düzenlemeler ile güncellenip uygulanmaktadır. Tabi, bu yönetmeliğe uygun hareket eden üreticiler için bu sürecin kolay ve başarı ile atlatıldı diyebiliriz. Bunun tersine hareket eden üreticiler için ise bu sürecin başarıyla atlatıldığı pek de söylenemez.
Erek Doğal Kaynak Suları olarak, sonuçta insan sağlığını ilgilendiren üretimini yaptığımız ambalajlı su konusunda, AB standartlarına uyum süreci başarıyla atlatılmış ve yine başarılı bir şekilde sürdürülmektedir.
Ayrıca, bilindiği üzere, 2012 yılında sektörümüzde yaşanan ve basına da yansıyan özellikle bayiler nezdinde ambalajlı suların satış, depolama ve dağıtım koşullarını kapsayan bazı sıkıntılar gündeme gelmişti. Bunun sonucunda ise bu konuyu kapsayan 'Ambalajlı Su Satış Yerleri ile Ambalajlı Su Nakil Araçlarının Tabi Olacağı Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ' Sağlık Bakanlığı tarafından 20.08.2014 tarih ve 29094 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Konu ile alakalı yaptırımlı uygulamalar hayata geçirilmiş olup, ilgili birimlerce saha denetimleri de sıkça yapılmaktadır.
Yine, Erek Doğal Kaynak Suları olarak, bu konu ile ilgili iş ortaklarımıza gerekli eğitim ve yönlendirme çalışmalarımız da aralıksız devam etmektedir.